MANDARÍNY VŠEOBECNE
Mandaríny: tvoria veľmi dôležitú skupinu citrusov, ktoré zahŕňajú množstvo, až desiatky odrôd a vznikajú ešte novšie aj naďalej.Ich nenáročnosť a prispôsobivosť môžem aj ja potvrdiť danými fotografiami sem umiestnenými: viz stromček s dozrievajúcimi plodmi fotografia pod ním s detailnejším zobrazením plodov, na ďalšej už aj s dozretými plodmi a s plodmi obratými v miske. Boli veľmi chutné a šťavnaté. V obľube sú aj pre svoju bezsemennosť /semená vytváraj len klementínky/, odolnosť vôči nízkym teplotám, škodcom, ale aj chorobám a skorému nástupu do plodnosti. Ak sú mandaríny v dobrej kondícií, bez plodov v zime znesú pokles teploty až na mínus 8 až mínus 10*C. Mimo byt dobre znášajú aj prezimovanie v chladných skleníkoch, pivniciach pri teplote okolo 0 stupňov Celzia.
Mandaríny pochádzajú hlavne z oblastí juhovýchodnej Ázie, japonci sa im venujú najviac, šľachtia, množia, pestujú aj ako bonsaj. V závislosti od odrody nájdeme medzi nimi plody veľkosti hrášku cez pin-pongovú loptičku až po veľkosť pomaranča. Najčastejšie sa konzumujú čerstvé, v obchodoch však nájdeme z mandarín aj kompóty, ktoré majú znamenitú chuť. Mandaríny majú vysokú šťavnatosť dužiny, ktorá sa pohybuje od 50 do 93%, obsahujú aj veľké množstvo vitamínu C.
UNSHIU: zahŕňa veľkú skupinu mandarín, je to hromadný názov pre všetky druhy rodu unšhiu s raným až veľmi raným vyzrievaním plodov. V niektorých oblastiach, ako je Španielsko, Turecko, USA, nesie pôvodný doteraz zaužívaný názov: SATSUMA. Plody po dozretí majú veľkosť od 50 do 70 mm, na spodnej strane mierne sploštené, vnútro dužiny, tak ako aj šupka, je oranžové, šťavnaté a veľmi chutné, sú bezsemenné. Mandaríny tejto skupiny sú veľmi tolerantné voči vysokým aj nízkym teplotám, ako v lete znášajú teploty takmer k 40*C, tak v zime znesú po dobu niekoľkých hodín mráz až k -10 *C.
Skupiny týchto mandarín sa delia na veľmi rané až neskoré, rozlišujeme 4 skupiny:Goku wase- veľmi rané: plody sem zrejú za 120 až 140 dní po odkvete
Wase- rané: zrejú za 160 až 170 dní po odkveteFutsu- stredne rané: zrelosť plodov nastáva za 170 až 190 dní po odkveteOwari- neskoré: zrejú za 190 až 210 dní. Patria k veľmi obľúbenej skupine mandarín, lebo okrem hore uvedených vlastností stromčeky pre pestovanie v bytoch a na balkónoch dosahujú primerané rozmery, vynikajúco sa prispôsobujú k našej klíme na Slovensku a celej strednej Európe.
- Len v samotnom Japonsku existuje cez 200 odrôd a ďalšie ešte vznikajú. Veľkými šľachtiteľmi týchto citrusových rastlín sú aj ruskí citrusári.
C.UNSHIU MARC. ( Unshiu) : je to základná odroda mandaríny unshiu, pochádza z Číny alebo Japonska,kde sa pestovala už od devätnásteho storočia. Stromček je bez tŕňov, veľmi mrazuvzdorný, ako u ostatných mandarín má tenkú, po dozretí oranžovú šupku, ktorá sa ľahko lúpe, dužina je mierne kyslej chuti, veľmi šťavnatá, vnútro neobsahuje žiadne semená. Listy na rozdiel od iných mandarín sú pomerne veľké, veľký je aj odčlánkovaný rapík. Samotné plody vydržia na strome pomerne dlhú dobu bez straty na kvalite, ale po čase sa zdúvajú.
Vynikajúcou podnožou sa pri tejto odrode uplatní vždy Poncirus trifoliáta, na tejto podnoži má najkratšiu vegetačnú dobu, ale je vtedy zaručená aj vysoká ranosť dozrievania plodov. Na podnoži Poncirus však potrebuje chladné prezimovanie. Aby sme to uzavreli, dozrievanie plodov na podnoži Poncirus trifoliáta trvá priemerne 116 dní, na citrus Citrange 160 dní, na vlastných koreňoch lebo na podnoži citrus Bigarádia do 170 dní.